понеділок, 21 грудня 2020 р.

 

Лікарняний через самоізоляцію: порядок оплати

Роз'яснення Головного управління Державної служби України з питань праці у Донецькій області щодо порядку оплати за лікарняними листами «ізоляція від COVID-19».

Під час карантину багато запитань надходять з питань оплати за лікарняними листами «ізоляція від COVID-19», зокрема перших п’яти днів.

Самоізоляція передусім означає, що особа впродовж щонайменше 14 днів уникає будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження.

Особливий порядок видачі листків непрацездатності під час карантину передбачено розділом 5 «Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 №455.

Статтею 22 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) визначено умови надання застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати.

Зокрема, частиною другою статті 22 Закону передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, установлених законодавством.

 Детальніше...https://osvita.ua/news/77724/

Немає коментарів:

Дописати коментар